Op het eerste zicht lijkt het bestrijden van mollen maar weinig voeten in de aarde te hebben. De praktijk leert ons echter al snel iets helemaal anders. Mollen bestrijden is absoluut niet voor de hand liggend, al helemaal niet wanneer je deze eigenlijk onschuldigen dieren liever niet dood wil maken. Veel mensen proberen in eerste instantie om zelf de mollen in hun tuin te verjagen, maar wanneer dat niet blijkt te werpen schakelen ze toch maar een gespecialiseerd bedrijf in. Ben jij dit eveneens van plan, maar wil je graag nog enkele interessante tips verkrijgen met betrekking tot het bestrijden van mollen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om even de hieronder aangegeven tips m.b.t. mollen bestrijden te ontdekken.

Tip 1: Mollen zijn ‘allergisch’ voor bepaalde planten

Allereerst is het zo dat er verschillende planten bestaan die een dermate sterke geur afgeven waardoor ze door mollen als vervelend worden aanzien. Ondanks het feit dat deze planten in je tuin opnemen uiteraard niet garandeert dat er nooit mollen in terug te vinden zullen zijn is het, het proberen zeker waard. Enkele voorbeelden van anti-mollen planten die je kan overwegen in je tuin zijn de volgende:

 

  1. Keizerskroon. Het betreft hier een hoge plant (ze wordt gemiddeld tussen de 80 & 100 centimeter hoog) welke deel uitmaakt van de leliefamilie.

 

  1. Kruisbladwolfsmelk. Deze 80 tot wel anderhalve meter hoge plant staat er om bekend niet alleen een uitstekend weermiddel te vormen tegen mollen, maar ook tegen bijvoorbeeld woelratten en veldmuizen. Zo kunnen heel wat vervelende beestjes voor je tuin en / of huis in één keer worden voorkomen. Let wel, alle planten die deel uitmaken van de wolfsmelkfamilie zijn giftig. Dit is zeker een punt om rekening mee te houden.

Tip 2: Ook gaas kan het leven van een mol aanzienlijk bemoeilijken

In het bijzonder op het platteland wordt er vaak door mensen die eigenaar zijn van een woning met een tuin voor gekozen om een gedeelte van deze tuin ontoegankelijk te maken door gebruik te maken van fijnmazig kippengaas of vogelgaas in te graven. Dit kan interessant zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat mollen in principe weinig hinder ondervinden van kippengaas. Omwille van deze reden is het dan ook belangrijk om deze tot op het grondwater in te graven. Blijkt dit voor jouw situatie niet meteen de gewenste oplossing te bieden? In dat geval kan je er nog altijd voor kiezen om de mol af te schrikken. Mogelijks zal hij hierdoor op een zeker ogenblik zijn huis ergens anders gaan onderbrengen.

Tip 3: Gebruik mollenbollen om mollen op afstand te houden

Door de jaren heen zijn er verschillende zaken op de markt verschenen die gebruikt kunnen worden om mollen af te schrikken. In eerste instantie werd er vooral gebruik gemaakt van huis-en-tuin middeltjes. Het ging hierbij bijvoorbeeld om stukjes ajuin of knoflook welke in de gangen werden gelegd. Dat bleek evenwel lang niet altijd de meest interessante keuze te zijn, want heel wat mollen hadden er geen enkel probleem mee. Tegenwoordig zijn er in de handel speciale mollenbollen verkrijgbaar die in de praktijk vaak heel wat efficiënter blijken te zijn ten opzichte van de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Toch moet het gezegd dat het gebruik van mollenballen ook weer niet in elke situatie een sluitende oplossing weet te bieden.

Tip 4: Maak gebruik van geluid om mollen af te schrikken

Een vierde tip heeft betrekking tot het inzetten van geluid als schrikmiddel tegen mollen. Van mollen is namelijk bekend dat ze over een zeer sterk gehoor beschikken. In de praktijk zorgt dit er voor dat ze een gloeiende hekel hebben aan storende geluiden en vooral ook aan hoge tonen. Dit biedt heel wat interessante perspectieven voor jou als eigenaar van de tuin. Je kan immers perfect gebruik gaan maken van geluid om de mol te verjagen.

 

Het is op verschillende manieren mogelijk om geluid in te zetten voor het bestrijden van de mollen in je tuin. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om, om de één of twee meter een fles zonder bodem in een mollengang te plaatsen. Laat de hals boven de grond en de wind verder haar werk doen. Dit zou één van de meest vervelende geluiden moeten zijn voor mollen om te moeten aanhoren. De kans dat ze het dan ook al snel voor bekeken zullen houden is absoluut aanwezig.

 

Wil je liever niet je tuin vol gaan zetten met flessen? Dat is begrijpelijk. In dat geval kan je er eveneens voor kiezen om in de winkel speciale apparaten te kopen die werken op batterijen en trillingen veroorzaken. Niet alleen worden op deze manier mollen aangepakt in je tuin, hetzelfde geldt ook voor veldmuizen en woelratten.

Tip 5: Levend mollen vangen? Het kan met een mollenvangkoker!

Mollen zijn eigenlijk lieve dieren die niemand kwaad doen, ze zorgen er alleen voor dat je tuin enigszins overhoop wordt gehaald. In de praktijk vinden veel mensen het echter belangrijk dat deze dieren worden gevangen in plaats van gedood. Dat kan. Wanneer ook jij graag jouw mollen nog een toekomst wil geven is het altijd de moeite waard om gebruik te maken van een mollenvangkoker die in één van de mollengangen wordt geplaatst.