Veel mensen zijn van mening dat een mollenprobleem er in eerste instantie eigenlijk vrij onschuldig uitziet. Het is in vergelijking met andere vormen van ongedierte dan ook helemaal niet zo dat een mol afschrikt. Net omdat een mollenprobleem in eerste instantie vaak geminimaliseerd wordt kan de situatie in de praktijk al snel escaleren. Nog voor je het weet ligt je hele tuin bezaaid met allemaal molshopen en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Anderzijds moet het gezegd dat het bestrijden van mollen in je tuin je mogelijks opzadelt met extra kosten waar je wellicht geen rekening mee hebt gehouden. Zou jij bijgevolg graag willen controleren of je mogelijks geen subsidie kan krijgen voor het aanpakken van jouw mollenprobleem? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daarbij helpen!

Bestaat er een subsidie voor mollen bestrijden?

Niemand vraagt er om, om in zijn of haar tuin geconfronteerd te worden met mollen. Toch gebeurt dit tegenwoordig nog steeds veel vaker dan je zou denken. In het bijzonder wanneer je er voor hebt gekozen om op het platteland te gaan wonen is het vaak zo dat je ongevraagd al snel met deze kleine diertjes kan worden geconfronteerd. Het laten oplossen van je mollenprobleem is iets wat je in de praktijk ofwel behoorlijk veel tijd of wel een bepaald som geld zal kosten. Vooral dit laatste is voor veel mensen een doorn in het oog. Dit niet alleen omdat je dit in eerste instantie uiteraard niet verwacht, maar ook omdat je er eigenlijk helemaal niets aan hebt. Het is dan ook niet meer dan normaal dat het merendeel van de mensen die met mollen worden geconfronteerd onderzoeken of ze mogelijks geen subsidie kunnen krijgen voor het oplossen van dit probleem.

 

Jammer genoeg is bovenstaande niet het geval. Op moment van schrijven is het niet mogelijk om een subsidie of een andere financiële tegemoetkoming te ontvangen voor het bestrijden van een mollenprobleem. Dit betekent dat je in de praktijk altijd zelf voor de kosten zal moeten opdraaien. Dit overigens zowel voor het aanschaffen van hulpmiddelen om mollen te bestrijden, maar ook voor wat het uitbesteden van het karwei betreft. Dit gezegd zijnde is het gelukkig helemaal niet zo dat je de kosten van mollen bestrijden niet enigszins kan drukken, in tegendeel. Wij hebben alvast verschillende mogelijkheden op een rijtje gezet om dit te doen.

Tracht het risico op een mollenprobleem zo beperkt mogelijk te houden

Veel mensen denken dat je helemaal niets kan doen om het risico op mollen in je tuin te beperken. In de praktijk is dat zeker en vast niet correct. Er zijn wel degelijk een aantal preventieve acties die je kan ondernemen. Je moet er echter alleen wel bij stil blijven staan dat deze acties lang niet altijd even doeltreffend blijken te zijn in de praktijk, in tegendeel. Toch kan het altijd interessant zijn om een aantal sterk ruikende planten in je tuin te zetten. Eén van de planten die je kan overwegen is bijvoorbeeld de ‘Kruisbladwolfsmelk’. Deze plant zou erg efficiënt zijn ter preventie van mollen, maar is wel giftig.

 

Een tweede optie die je hebt om je tuin of stuk grond een stuk onaantrekkelijker te maken voor mollen is terug te vinden in het aanbrengen van een fijnmazig gaas. Er wordt hiervoor in de praktijk vaak gekeken in de richting van fijnmazig kippengaas, maar ook vogelgaas zou een optie kunnen zijn. Je moet er wel rekening mee te houden dat gewoon gaas geen optie is. Mollen kunnen er zich namelijk in de praktijk zeer eenvoudig een weg doorheen banen waardoor ze je tuin blijvend onveilig kunnen maken. Hou er bovendien ook rekening mee dat het gaas dient te worden ingegraven tot aan het grondwaterniveau.

Zelf mollen bestrijden om kosten te besparen? Niet altijd interessant!

Het ontbreken van een subsidie voor mollen bestrijden zorg ter voor dat veel mensen er voor kiezen om het bestrijden van de mollen voor hun eigen rekening te nemen. Dit betekent wel dat er verschillende zaken dienen te worden aangekocht om de mollen mee te lijf mee te gaan. Het aanschaffen van deze verschillende artikelen vereist uiteraard ook een bepaalde kostprijs en geen enkel hulpmiddel ter bestrijding van mollen is honderd procent efficiënt en biedt een volledige garantie, in tegendeel. Dit gezegd zijnde, als het snel lukt om je mollen te bestrijden spreekt het voor zich dat dit karwei zelf doen je wel een financieel voordeel oplevert. Anderzijds, lijkt het met de gekozen hulpmiddelen toch niet helemaal goed te gaan? Wacht dan niet te lang en kies er voor om zo snel mogelijk het bestrijden van je mollen uit handen te geven. Op deze manier druk je niet alleen de kosten voor het bestrijden van de mollen, daarnaast blijft ook de kostprijs voor het herstellen van je tuin binnen de perken. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!