Veel mensen die er voor hebben gekozen om een niet onaanzienlijk budget uit te trekken met betrekking tot het inrichten van hun tuin zijn er als de dood voor dat er ooit mollen in zouden vastgesteld kunnen worden. Toch gebeurt dit in de praktijk veel vaker dan je denkt. Mollen zijn in ons land relatief vaak voorkomende dieren en wanneer ze het ergens naar hun zin hebben zijn ze veelal niet van plan om zich zonder slag of staat zomaar te laten verwijderen. Heb jij ook te maken met mollen in je tuin en wil je daar graag iets aan doen? In dat geval kunnen de aandachtspunten m.b.t. mollen bestrijden op deze pagina voor jou zeker interessant zijn.

Punt 1: Tracht mollen in je tuin te voorkomen

De stelling ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt absoluut ook voor mollen die mogelijks je tuin onveilig kunnen maken. Het voorkomen van mollen in je tuin is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Er bestaan tegenwoordig dan wel verschillende mogelijkheden om je tuin zo onaangenaam mogelijk te maken voor mollen, daar staat tegenover dat er eigenlijk nooit een sluitende garantie kan worden geboden. Je blijft dus altijd het risico behouden dat er mogelijks toch nog mollen in je tuin opduiken. In ieder geval, sterk ruikende planten of bloemen in je tuin opnemen kan er voor zorgen dat het risico op molproblemen aanzienlijk kan worden beperkt. Let wel, niet alle bloemen zijn hiervoor geschikt. Bij voorkeur kies je dan ook voor:

 

  1. Keizerskroon;
  2. Kruisbladwolfsmelk;

 

Een tweede preventieve maatregel die je kan nemen om mollen in je tuin te voorkomen is het ingraven van gaas in je tuingrond. Dit lijkt voor de hand liggend, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee zal willen houden. Het betreft hier de volgende zaken:

 

  • Het wordt aangeraden om gebruik te maken van fijnmazig kippengaas of vogelgaas.
  • Je moet er rekening mee houden dat mollen eenvoudig door de mazen van gewoon kippengaas heen kunnen. Zorg er bovendien voor dat het gaas wordt ingegraven tot aan het grondwater.

 

Door rekening te houden met de hierboven aangegeven preventietips verklein je het risico op mollen in je tuin aanzienlijk. Dit neemt echter niet weg dat je er nog steeds rekening mee dient te houden dat er nog wel gewoon mollen in kunnen opduiken. Aan de andere kant is het uiteraard beter de nodige preventieve maatregelen te nemen dan helemaal niets te doen.

Punt 2: Denk goed na over de manier van mollen bestrijden

Mollen zijn erg hardnekkige dieren die zich niet zomaar laten verjagen. Bovendien, hoe langer ze zich in de grond onder je tuin kunnen nestelen, des te leuker ze het daar uiteraard vinden. Ondanks het feit dat de vele molshopen die je in je tuin ziet ontstaan uiteraard een flinke doorn in je oog zijn moet het gezegd dat mollen in de basis eigenlijk onschuldig zijn. Ze kunnen venijnig bijten, maar doen dat in principe alleen wanneer ze worden aangevallen. De lieflijke, ietwat domme uitstraling van een mol zorgt er in de praktijk vaak voor dat mensen die de mollen in hun tuin willen bestrijden er de voorkeur aan geven om deze niet te doden, maar gewoon te verjagen of te vangen. Dit is zeker iets waar je over moet nadenken.

Punt 3: De meest geschikte tijdstippen om mollen te zien graven

Veel mensen die op een efficiĆ«nte wijze de mollen in hun tuin willen verwijderen maken daarvoor gebruik van een techniek die we het ‘uitscheppen’ noemen. Om deze techniek te kunnen toepassen is het steeds nodig om de bovengrondse loopgangen en molshopen plat te trappen. Je moet er wel rekening mee houden dat je hiervoor het nodige geduld moet koesteren. Bovendien zal je het ogenblik moeten afwachten waarop de mollen daadwerkelijk aan het graven slaan. In principe heb je de beste kans om 08h00, 13h00 en tussen de 18h00 & 19h00 in de avond. Het spreekt echter voor zich dat dit niet altijd het geval is.

Punt 4: Sluit de mollengangen goed af bij het gebruik van rookpatronen

In de winkel zijn er speciale rookpatronen te koop op zwavelbasis. Wanneer je deze gaat gebruiken dien je er in eerste instantie voor te zorgen dat de mollengangen goed zijn afgesloten. Pas daarna kan je een patroon aan de ingang voorzien. Het gas zal zich vervolgens verspreiden doorheen de gangen waardoor de mollen zullen komen te sterven. Het gebruik van deze rookpatronen is in principe niet echt aan te raden. Dit omdat het gas niet alleen giftig is voor de mol, maar ook voor de mens. Ook andere zoogdieren zoals bijvoorbeeld je hond of je kat kunnen er door worden vergiftigd. Hou hier dus zeker en vast rekening mee!

Punt 5: Blijf niet eindeloos proberen zelf de mollen te bestrijden

We begrijpen best dat het alles behalve fijn is wanneer je kosten moet maken voor het bestrijden van de mollen in je tuin, maar anderzijds kan je ook niet eindeloos zelf blijven proberen om de mollen te lijf te gaan. Hoe langer je blijft proberen, des te groter ook de schade aan je tuin zal worden en des te hoger uiteraard de kosten voor het herstellen van de schade zullen komen te liggen. Op een zeker ogenblik is het dus absoluut de beste keuze om een professionele mollenvanger of bestrijder in te schakelen.